En älv med otroliga möjligheter och variationer.

Voxnan flyter genom Woxnadalen, en 120 km lång väg på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland längst östra delen mot Orsa Finnmark.
På sin färd ner mot Ljusnan flyter älven genom Voxna, Edsbyn, Ovanåker och vår hemort Alfta, för att sedan mynna ut i älven Ljusnan strax söder om Bollnäs.
Om man går ända tillbaks till 50-talet så har händelserna varit många i och runtom älven, framförallt när det gäller fisket på harr och öring.

Första kontakten

Vi hade länge nog stått hemma på gräsmattan och övat på det traditionella överhandskastet, innan vi fick upp ögonen för Voxnan.
Och det var väl här som det stora intresset för harren började växa fram, kan man väl säga!
Vår premiär blev vid Runemoströmmen, som ligger ungefär en halvmil utanför Alfta.
Vi hade aldrig förr provat på denna typen av fiske och vi kände oss en aning förvirrade inför provet att fiska i strömmande vatten!
Vi tillbringade nästan hela sommaren bara åt den sträckan, och med tiden så lyckades vi behärska tekniken och konsten att fånga harr och öring i det pålande vattnet!
Vi hade ett ganska hyggligt fiske på den tiden, trots att vi var ganska nykläckta flugfiskare.
På den här sträckan var det harren som dominerade och öringen var mycket sällsynt, största chansen att lura någon öring hade man lite längre ner vid den stora järnvägsbron.

Allt vackrare platser.

Allt efter som åren gick sökte jag mig allt högre upp efter Voxnan, och fick chansen att prova på fisket vid Länsmansströmmen och Bodaströmmen, som ligger intill Voxna (Lövriset).
Fisket likasom omgivningen var helt otroligt, strömmen med sin sandbotten gjorde det lättvadat för oss fiskare.
Här var det harren som dominerade, men med lite tur och lokalkännedom kunde man faktiskt överaskas med att få kämpa med fina öringar också!
Men det krävdes som sagt att man kände vattnet väl om man skulle finna dom finaste fiskarna, som ibland kunde ligga runt kilot och ännu högre när det gällde öring.

Beslut om stängning.
På många platser i älven var det mycket grunt där oftast bara små harren trivdes.
Därför tog fiskevårdföreningen beslutet att stänga av Länsmans under en treårs period, i förhoppning att fisken skulle få växa till sig.
När jag väl återvände till strömmen blev jag faktiskt en aning besviken. Strömmen var inte sig lik längre, dom större fiskarna verkade ha dragit sig tillbaka och det var allt glesare mellan huggen.
Trots att förhållandena var mycket bra och det var rikligt med kläckningar så lyste den större harren med sin frånvaro.
Jag har besökt denna plats massor av gånger där efter, med lika många förhoppningar på att fisket ska vara som förr eller bättre.
Men istället vändes förhoppningarna snabbt till besvikelse och jag fick nöja mig med några mindre harrar. Men som sagt så är naturen här helt storslagen, så några vackra naturbilder hinner man iallafall med att ta mellan kasten.

Vattnets olika karaktärer.

Krävande strömmar.
En av dom strömmar som jag nämnde tidigare var Bodaströmmen, och här byter älven karaktär och är mycket mer krävande. Strömmen är starkare och mycket djup på vissa platser.
Störst chans till fisk får man om man just söker sig till dessa djupa partier, med hjälp av en förtyngd nymf eller streamer på tafsen.
Under vissa dagar på sommaren när det blåst ganska kraftigt och landinsekter hamnat på ytan, har myran varit mycket framgångsrik under dessa stunder eller om man har haft turen att hamna i en kläckningsperiod, så kan man ha ett mycket trevligt fiske vid denna ström!

Lugna & stilla vatten.
I närheten av området ringlar ett antal biflöden ut i Voxnan, några av dem är Gryckån och Loån.
Gryckån med sin lugnflytande karaktär och nerskuren sandbotten kan vissa gånger ge god utdelning av harr och öring om man känner till vattnet väl.
Hyttån-Loån har i princip samma utseende som Gryckån med undantag att Hyttån har vissa strömpartier och på vissa platser är något smalare!
Även här gäller det att ha god lokalkännedom om man ska lyckas fånga öring och Harr!

Alltid nya platser och upplevelser.

En annan intressant ström, som för mig är ganska nyfunnen men som jag ägnat min största tid åt i år. Platsen jag talar om är Håven och ligger i närheten av Blommaberg.
Här är det alltid lika spännande att få blöta flugan, även om harren många gånger är av den mindre skalan så har man stor chans att fånga fina stridbara öringar i denna delen av Voxnan!

Storslagen natur

Håven och dess natur är oslagbar, så är du foto eller enbart naturintresserad så är denna vackra plats varmt att rekommendera i alla dess former.
Strömmen i sin helhet växlar mellan stark till lugnflytande partier, och med ett tränat öga kan man finna gott om fina ståndplatser och djupa höljor att fiska av!
Till skillnad mot strömmarna lite längre ner så är sträckan vid Håven på många platser mycket knivigare att vada på.
Anledningen är att strömmen innehåller så mycket storsten och är djup på vissa ställen. Detta gör att man får stå efter land många gånger!
Så om du planerar en fisketur till Håven är det bra om du har rollkastet med i bakfickan, det kommer rädda dagen och man får ett mycket roligare fiske!

Flugvalet.

När det gäller flugval så brukar den gamla ”grå” Killer Buggen vara outmotståndlig när det gäller att försöka lura harren till hugg. Gärna med en guldskalle och förtyngning så man kan få ner flugan tillräckligt till rätt djup.
själv brukar jag använda mig av en intermediatelina eller sjunktafs. Sedan följer jag linan med blicken fäst på toppen hela tiden för att se tecken på "huggstop”!
Är ute efter lite mer ”gung” i spöt, de vill säga öring, så kommer en kaninhårstreamer att vara till god hjälp i detta vatten!
Även den gärna med guldskalle och förtyngning. Och skulle det vara så att ni har lite flash över i bindlådan så låt några strån få följa med flugan ut i strömmen!
Gör ett kast snett uppströms och låt flugan sjunka, ta sedan kontakt med den genom att sträcka linan litet.
Försök att få linan i en båge ute i strömmen inom det heta området, det gör att flugan vänder i vattnet och då brukar hugget komma!
Färgen på flugan verkar ha mindre betydelse, men om man ska ta två ut högen så blir det helsvart till tidig morgon/kväll och den med grå kropp och olivfärgad zonkerrygg till dagsturerna.Fakta:

Voxnan är en skogsälv med sina källflöden i Härjedalen. Den rinner förbi strax sydöst om Sveg, vid Siksjön.
Dom övre delarna av älven är landskapets längsta outbyggda älvsträcka. Voxnan innehåller ett stort antal kända forsar och strömsräckor. Hylströmmen som har en fallhöjd på ca 23m är landets största vattenfall!
Älven är variationsrik med många starka strömmar och lugnt flytande sträckor. I den översta delen rinner älven igenom ett naturvårdsområde som sträcker sig från Rullbo ner till Måndagsfallet i Homna.
Många strömsträckor har restaurerats efter flottningsperioden och återställande av lekplatser och andra biotopvårdande insatser har pågått sedan 1993.
Harr och öring förekommer längs hela älven. Harrfisket tycks vara bättre i dom södra delarna medan öringen påträffas mest i dem norra delarna.
Man kan även hitta fin abborre och gädda, men då får man söka sig till sel och dom lugnflytande partierna i älven.

Vill du veta mer om Voxnan kan du besöka: Voxnan förr & nu